top of page

Behandelingen

Bij uw eerste behandeling wordt eerst de anamnese afgenomen. Dit is een vraaggesprekje waarin de gezondheid en eventuele klachten aan bod komen. Daarnaast kan ik u advies en voorlichting geven en indien noodzakelijk, doorverwijzen naar andere disciplines. Ik werk met een zogenaamde nat-techniekmotor, wat betekent dat tijdens het frezen er een vloeistof (desinfectant) gesproeid wordt. Hierdoor is de behandeling vrijwel pijnloos en voelt het aangenaam aan doordat er steeds gekoeld wordt.

Behandelingen

Pedicure behandeling:

  • het desinfecteren van de voeten

  • het knippen en verzorgen van de nagels en nagelomgeving

  • het verwijderen van likdoorns en overtollig eelt

  • het behandelen van (hiel)kloven en eeltranden

  • het behandelen van schimmelnagels (mycose), verdikte nagels

  • het behandelen van ingroeiende nagels

  • eventueel drukvrij leggen van nagel of plek waar likdoorn zat

  • korte massage met op de huid aangepaste crème

Deel pedicure behandeling:

  • het verwijderen van één likdoorn

  • het behandelen van één schimmelnagel

  • het behandelen van één ingroeiende nagel

  • het behandelen van één eeltlocatie

  • het behandelen van één blaar

Eelt
Kalknagel
Hielkloven

Eelt

 

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze natuurlijke beschermlaag

niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag echter te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met eeltpitten. Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glazig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan.

​

Hoe ontstaat eelt op voeten?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen van schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

 

Tips om eelt te voorkomen

  • smeer de voeten dagelijks in met een crème om de huid zacht te houden

  • draag goed passende schoenen

  • loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool

  • let op uw gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

 

Behandeling door de pedicure

Dit eelt kan door mij deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele eeltpitten worden verwijderd.

​

Kalknagel

​

Hoe herkent u een kalknagel / schimmelinfectie  en wat kunt u er aan doen?

Een kalknagel is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie die in de nagel groeit. Een verdikte brokkelige nagel wordt in de

volksmond ook wel een kalknagel genoemd. Naar schatting heeft meer dan een kwart van de Nederlanders een schimmelinfectie aan de teennagels. Schimmels gedijen het beste in een vochtig klimaat en zijn erg besmettelijk. Verkeerd groeiende of beschadigde teennagels van warme, vochtige voeten zijn extra gevoelig voor schimmelinfecties.

 

Zo kunt u een kalknagel herkennen:

  • de nagel is verdikt of verhardt

  • de nagel wordt bobbelig

  • de nagel brokkelt af

  • de nagel verkleurt (van roze naar wit of geel naar donkergeel/oker)

  • de nagel kan loslaten (geleidelijk aan of meteen)

  • het gebied rondom de nagel kan pijn doen of jeuken

 

Hoe loopt u kalknagels /schimmelnagels op?

Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel, en van daaruit later de nagels. Schimmels zijn overal in de omgeving. Ze maken schimmelsporen. Deze zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk. De voeten kunnen besmet raken met een schimmel door met blote voeten rond te lopen in kleedkamers, doucheruimten, sportclubs, zwembaden, sauna’s, etcetera.

Schimmelsporen kunnen ook in leven blijven in schoenen en van daaruit weer de huid besmetten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Het oplopen van een schimmelinfectie aan de teennagels is in veel gevallen te voorkomen, door het nemen van een aantal simpele maatregelen:

  • Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.

  • Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.

  • Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.

  • Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.

  • Trek elke dag schone sokken aan.

  • Draag zoveel mogelijk open schoenen.

  • Kies liefst voor schoenen van echt leer.

  • Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.

  • Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar

  • Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
    Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.


Zijn kalknagels / schimmelnagels besmettelijk?

Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. Het heeft ook te maken met de persoonlijke weerstand tegen schimmels. Toch zijn de schimmels die een infectie veroorzaken meestal afkomstig van een mens (of dier) in uw omgeving. De schimmel zit in huidschilfertjes van mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden.

 

Genezing: met medicatie

Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met antischimmel-medicatie goed te genezen. Deze medicatie is echter erg belastend voor de nieren en lever. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand, zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door een pedicure de beste oplossing.

 

Behandeling door de pedicure

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert u over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt zelden tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld.

​

Hielkloven

 

Wat zijn hielkloven?
Klovende hielen zijn hielen met een relatief dikke eeltlaag waarin diepe kloven ontstaan. Deze kloven 
zijn vaak bijzonder pijnlijk en kunnen zelfs problemen geven bij het lopen. De kloven kunnen gaan bloeden of de huid kan zelfs ontstoken raken.

 

Hoe ontstaan hielkloven?
Vaak ontstaan hielkloven door overmatig eeltvorming in 
combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes en verticale barstjes en in sommige gevallen staat de huid een beetje open. Maar naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijn gebruik, overmatig transpireren, diabetisch, ouderdom, het lopen op blote voeten op harde en droge oppervlakken, een afwijkende voetstand, het negeren van een droge huid en overmatig eelt en een verminderd vetpolster onder hiel, eventueel in combinatie met overgewicht.

​

Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk om zelf regelmatig uw voeten te controleren en alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Overtollig eelt is in de beginfase te behandelen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met teveel vijlen, dit kan het openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de hielen twee maal daags in met een speciale voetcreme. Deze voetcreme tegen eelt reduceert eelt doeltreffend en vermindert wrijving aan de drukplekken. De huid wordt glad, zacht en soepel en beschermt de huid van de hielen tegen uitdroging.

​

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen?

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, vooral de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Er zijn diverse producten verkrijgbaar om de huid in te vetten.

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal ik u adviseren de huisarts te raadplegen.

Na de behandeling zal ik u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorg.

bottom of page